Het N05-A platform krijgt stroom van het nabijgelegen Riffgat windpark. (Afb.: ONE-Dyas)

25 november 2022

HSM gaat elektrisch gasproductieplatform bouwen
Door Paul Schaap

De bouw van het allereerste, elektrisch aangedreven gasproductieplatform in de Nederlandse sector van de Noordzee is door operator ONE-Dyas gegund aan HSM Offshore Energy uit Schiedam. De bouw is op deze Nederlandse werf gelijk van start gegaan om het platform eind 2024 te kunnen opleveren.

Het zogeheten N05-A gasproductieplatform zal na de oplevering in het GEMS-gebied ten noorden van de waddeneilanden Schiermonnikoog en Rottumerplaat in zee worden geïnstalleerd. Dit gebied strekt zich uit van 20 tot 80 kilometer ten noorden van de Eems-delta, waar door operator ONE-Dyas diverse gasvelden zijn gevonden. Deze velden strekken zich uit tot in de Duitse sector van de Noordzee. In juni van dit jaar is aan ONE-Dyas en partners Hansa Hydrocarbons en Energie Beheer Nederland (EBN) door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat een vergunning verleend om gas uit het N05-blok te gaan winnen. Om dit laatste te kunnen realiseren, wordt nu in Schiedam een gasproductieplatform gebouwd, bestaande uit een zespoots draagconstructie (jacket) en een uit meerdere dekken samengestelde productiemodule. Vanaf eind 2024 kan met dit platform circa 6 miljoen kubieke meter gas per dag worden geproduceerd. Gas dat zal worden aangeland bij het Groningse Uithuizen. ONE-Dyas verwacht tussen de 10 en 25 jaar gas uit het GEMS-gebied te kunnen winnen.

Primeur
Bijzonder aan het N05-project is dat het gasproductieplatform nauwelijks impact zal hebben op het milieu. Dit vanwege het feit dat voor de opwekking van de benodigde energie geen gebruik wordt gemaakt van eigen generators, maar van stroom die door het nabijgelegen Duitse Riffgat windturbinepark van EWE wordt geproduceerd. Dit park telt 30 Siemens Gamesa windturbines van elk 3,6 MW. Hiervoor zal tussen dit windpark en het N05-A platform een energiekabel worden aangelegd. Het platform wordt op deze manier het eerste geheel door windenergie aangedreven gasproductieplatform in de Nederlandse sector van de Noordzee. (zie ook artikel Vergunning voor gasproductie middels windenergie van 14 juni 2022).