Afb.: INEOS/Winterschall Dea ©

20 maart 2023

CO2-opslag van start in Deense Noordzeesector
Door Paul Schaap

In de Deense sector van de Noordzee zijn INEOS Energi en Winterschall Dea gestart met het injecteren en opslaan van CO2 in het Nini West olieveld. Dit gebeurt op 200 kilometer ten westen van de Deense kust op een diepte van 1.800 meter in de zeebodem. De CO2 is afkomstig van een INEOS Oxide complex in Zwijndrecht in België. Plan is om de komende maanden 15.000 ton CO2 in de Deense zeebodem op te slaan.

Op woensdag 8 maart heeft de Deense kroonprins Frederik vanuit Esbjerg het officiële startsein gegeven voor het injecteren en opslaan van CO2 in het eerder leeggeproduceerde Nini West olieveld. Dit in het kader van het Greensand CCS project van de partners INEOS Energi en Winterschaal Dea. Eerder was in België op een INEOS Oxide complex de CO2 al vloeibaar gemaakt en in tankcontainers opgeslagen om door de bevoorrader Aurora Storm te kunnen worden getransporteerd naar de offshorelocatie in de Deense sector. Hier had zich inmiddels het boorplatform Noble Resolve boven het Nini miniplatform gepositioneerd. Via hiervoor geschikte installaties op beide platformen wordt de vanuit België aangevoerde CO2 in het lege olieveld gepompt.

Plan is om de komende maanden in totaal 15.000 ton CO2 in de zeebodem op te slaan. Volgens de beide partners verkeert het Greensand project nog in de beproevingsfase. Doel is om vanaf 2025 jaarlijks 1,5 miljoen ton CO2 in het Nini West veld op te slaan en vanaf 2030 deze hoeveelheid op te voeren naar 8 miljoen ton per jaar. De partners hadden van het Deense Energie Agentschap eerder al een vergunning gekregen voor de uitvoering van het project, alsmede een subsidie van 26 miljoen euro (zie artikel 20 februari 2023).