Afb.: Deense Energie Agentschap ©

20 februari 2023

Eerste Deense vergunningen voor CO2-opslag offshore

Door Paul Schaap

Het Deense Energie Agentschap heeft begin deze maand de eerste drie vergunningen afgegeven voor de opslag van CO2 in de bodem van de Deense sector van de Noordzee. Dit alles als onderdeel van de ambitie om in 2045 als land geheel CO2-neutraal te zijn. De vergunningen zijn verleend aan het consortium van INEOS Energie/Wintershall Dea en TotalEnergies.

Het samenwerkingsverband van INEOS en Wintershall heeft voor de opslag van CO2 het zogeheten Greensand project opgezet. Plan is om in het kader hiervan vanaf 2025 elk jaar 1,5 miljoen ton CO2 in leeggeproduceerde olie- en gasvelden in het westelijk deel van de Deense Noordzeesector op te slaan. Dit zou rond 2030 kunnen oplopen tot 8 miljoen ton per jaar. Na  eerst een pilotproject te hebben uitgevoerd, kunnen beide partners er nu met de verleende vergunning (licentie C2023/01) daadwerkelijk mee aan de slag.

In hetzelfde zeegebied gaat TotalEnergies het Bifrost project opstarten. Hier is het plan om vanaf 2027 jaarlijks 3 miljoen ton CO2 op te slaan. Rond 2030 kan dit worden opgevoerd naar 5 miljoen ton per jaar en in latere jaren mogelijk naar 16 miljoen ton. TotalEnergies heeft hiervoor twee vergunningen gekregen (licenties C2023/02 en C2023/03).

Volgens het Deense Energie Agentschap kunnen hierdoor rond 2030 de Deense CO2-emissies al voor zo’n 70 procent zijn afgenomen. De Deense overheid heeft eerder al voor de uitvoering van voornoemde projecten enkele tientallen miljoenen euro’s subsidie toegekend. Naast Denemarken wordt ook in het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Nederland gewerkt aan projecten om op de Noordzee CO2 in leeggeproduceerde olie- en gasvelden te gaan opslaan.