Windgebieden voor de Nederlandse kust. (Afb.: RVO ©)

16 december 2022

Shell en Eneco joint venture legt windpark Hollandse Kust West VI aan
Door Paul Schaap

Ecowende, een samenwerkingsverband van Shell en Eneco, heeft de tender gewonnen voor de aanleg van het windpark Hollandse Kust West kavel VI. Dit park krijgt een vermogen van 756 MW en zal in 2026 in gebruik worden genomen.

Het nieuwe windpark krijgt een oppervlak van 176 vierkante kilometer en wordt op zo’n 50 kilometer uit de kust, ter hoogte van IJmuiden, aangelegd. Het gaat bestaan uit 54 grote turbines van elk 14 MW. Hiermee kunnen 1 miljoen huishoudens van elektrische energie worden voorzien. Ofwel 3 procent van de Nederlandse elektriciteitsvraag. Het park wordt zonder subsidies aangelegd. Bijzonder is dat bij de aanleg speciale heitechnieken worden toegepast om de impact op de onderwaterwereld te meten en te minimaliseren. Daarnaast worden rifstructuren op de zeebodem geplaatst om de biodiversiteit te stimuleren. Bij de inschrijving, die in mei dit jaar van start is gegaan, heeft Ecowende ook een financieel bod gedaan. Dit levert de overheid een bedrag van 63,5 miljoen euro op. Dit geld wordt aangewend om nieuwe windparken goed in de omgeving in te passen en samen te laten gaan met andere activiteiten op de Noordzee.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voorzien alle geplande windparken in de Nederlandse sector van de Noordzee rond 2030 in circa 75 procent van de huidige energiebehoefte. Het kabinet heeft de ambitie voor windenergieopwekking op zee dit jaar verhoogd naar ongeveer 21 GW rond 2030. Op dit moment is op zee ongeveer 2,5 GW windenergie volledig in bedrijf en is de aanleg van diverse nieuwe parken volop aan de gang.