De vorige editie is in 2019 gehouden. (Foto: Paul Schaap))

23 oktober 2022

Jubileumeditie EOC-Traditionele Schepen Beurs in Stadshal op Willemsoord
Door Paul Schaap

Na drie jaar stilte kan nu toch de vijfde editie van de succesvolle EOC-Traditionele Schepen Beurs in het Nautisch Kwartier op het voormalige marinewerfcomplex Willemsoord gehouden worden. Deze jubileumeditie vindt plaats op 11, 12 en 13 november. Deze keer niet in de vertrouwde voormalige mastenmakerij maar in de nabijgelegen Stadshal van theater De Kampanje. Evenals bij de vorige edities van de beurs wordt ook nu weer nauw samengewerkt met het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, Museumhaven Willemsoord, Scheepstimmerwerf Willemsoord en het lichtschip Texel. EOC Scheepsverzekeringen is wederom hoofdsponsor van het evenement.

Vanwege de verbouwing van de voormalige mastenmakerij uit 1825 moest voor de jubileumeditie van de beurs noodgedwongen uitgeweken worden naar de op een steenworp afstand gelegen Stadshal. Eveneens een rijksmonument daterend uit 1916. Een voormalige machinebankwerkerij, met de bijnaam de kathedraal vanwege het monumentale uiterlijk. Ook deze hal bezit een bijzondere sfeer die naadloos aansluit bij het karakter van een nautische beurs.

De Stadshal heeft dezelfde ingang als het naastgelegen Reddingmuseum. Dit prachtige museum kan net als het Marinemuseum op het werfcomplex gedurende de beursdagen gratis worden bezocht op vertoon van het entreebewijs (polsbandje) van de beurs. Gekoppeld aan de Stadshal zit ook een ruime zaal waar het lezingen-, discussie- en filmprogramma wordt gehouden. Onderwerpen zijn onder andere veiligheid, duurzaamheid, energiebeheer, behoudszaken, vracht varen onder zeil, uitdagende projecten en bijzondere reizen. In de Stadshal is van alles te vinden: oude ambachten, scheepsbenodigdheden, maritieme boeken en kleding, kunst en diverse noviteiten. Bij het ter perse gaan van deze krant hadden zich circa 60 standhouders gemeld, waaronder een tiental behoudsorganisaties. Daarnaast is er een vakantieplein met informatie over bijzondere zeilreizen, enkele zelfs met een culinair tintje. Net als bij de voorgaande edities worden ook nu weer zo’n 3.000 bezoekers uit binnen- en buitenland verwacht. In en rond de museumhaven liggen diverse slaapschepen afgemeerd die aan standhouders en bezoekers Boat and Breakfast aanbieden gedurende het evenement.

Extra activiteiten
Naast de gratis bezoeken aan het Marinemuseum en het Reddingmuseum valt er nog veel meer te beleven tijdens het driedaagse evenement. Een aanrader is een bezoek aan de Scheepstimmerwerf in de pas verlengde Medemblikkerloods, die zich pal naast theater De Kampanje bevindt. Deze loods heeft nu een veel grotere houtwerkplaats waar aan diverse houtenboot projecten wordt gewerkt. Medio oktober is in de loods de oude Westwalbotter RD 28 neergezet, waarvan de komende maanden een deel van het vlak vervangen moet worden. Ook staat hier de prachtige houten strandreddingboot Barend van Spreekens die al in een ver gevorderd stadium van restauratie verkeert. Op de zaterdag en zondag verzorgt bootbouwer Bert van Baar een zogeheten Garage-Sale ofwel uitverkoop van boten, zeilen, masten, beslag en andere overtollige spullen van De Bootbouwschool. Maar er is nog meer voor de geïnteresseerde bezoeker. Zo kan een kijkje worden genomen in de mechanische werkplaatsen van Museumhaven Willemsoord. Hier gaat een tweetal smeden aan het werk en worden las- en klinkdemonstraties gegeven. Aan de kade voor de werkplaatsen zijn diverse schepen te vinden waaraan restauratiewerkzaamheden worden verricht. Eén van de absolute blikvangers van Museumhaven Willemsoord, het monumentale lichtschip Texel, is gedurende het evenement open voor bezoek. Vrijwilligers van de Stichting Historie der Kustverlichting leiden u graag rond over dit prachtige nautische monument. Natuurlijk is ook het vertrouwde Schipperscafé, naast de helling van de museumhaven, open. Hier staat beheerster Marja met koffie en een glimlach op u te wachten. Een verrassing is nog welk schip er deze keer als blikvanger op de helling van de museumhaven zal staan.

Bereikbaarheid
Het Nautisch Kwartier op het Willemsoordcomplex is heel makkelijk bereikbaar. Komt u met de trein dan gaat u na het verlaten van het station rechtsaf bij de Bolder de Beatrixstraat in. Na circa tien minuten lopen staat u bij het Willemsoordcomplex, dat via de pontjesbruggen te betreden is. De ingang van de beurs vindt u op het achterliggende plein en wordt daar goed aangegeven. Komt u met de auto dan zijn er op het complex diverse plaatsen te vinden waar gratis geparkeerd kan worden. De ingang van de beurs is dezelfde als die van theater De Kampanje en het Reddingmuseum. Na het passeren van de kassa wordt u naar de Stadshal geleid, waar de beurs is ingericht. Wij hopen u graag te ontmoeten op onze jubileumeditie van dit voor Nederland unieke evenement.

Artikel is op 2 november 2022 in de Scheepvaartkrant en in week 43 in Stadsblad Nieuwedieper verschenen.