Ton van Dongen in de machinekamer van zijn eigen sleepboot. (Foto: EOC)

30 oktober 2022

EOC Hoofdsponsor Jubileumeditie Traditionele Schepen Beurs
Door Paul Schaap

Voor de vijfde keer wordt op Willemsoord in Den Helder de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden. Op een monumentaal werfcomplex dat dit jaar zijn 200-jarig bestaan viert. Directeur Leden van EOC Scheepsverzekeringen Ton van Dongen noemt het complex een toplocatie waar tot in alle hoeken het maritieme gevoel aanwezig is en dat zich prima leent voor een familiebezoek.

Zelf is hij er nog elk jaar bijgeweest in Den Helder. En ook tijdens deze jubileumeditie is hij weer van de partij. Samen met burgemeester Jan de Boer van Den Helder mag Ton van Dongen de officiële openingshandeling van de 5e EOC-Traditionele Schepen Beurs verrichten. De scheepsverzekeraar heeft nauwe banden met de nautische sector. Zelf zegt hij erover: “De EOC en haar rechtsvoorgangers zijn ontstaan op initiatief van eigenaren van schepen. Dit gaat al terug tot 1837, maar eigenlijk nog veel verder. En omdat de EOC een echte scheepsverzekeraar is, zijn ook veel eigenaren uit de traditionele scheepvaartsector bij ons verzekerd. Daarom is het belangrijk dat wij op de EOC-Traditionele Schepen Beurs aanwezig zijn.” Bezoekers kunnen de beurspresentatie van de scheepsverzekeraar dan ook niet over het hoofd zien, aangezien deze een prominente plek krijgt in de monumentale Stadshal waar het evenement dit jaar wordt gehouden.

 

Aanrader
Op de EOC-stand zijn alle drie de beursdagen deskundige mensen van verschillende afdelingen te vinden. Ton van Dongen vervolgt: “Het is een aanrader om bij onze stand langs te komen. We hebben altijd een leuke attentie voor de beursgangers, maar ook kan men bij ons terecht met technische- en verzekeringsvraagstukken. Er zijn altijd specialisten aanwezig om iedereen te woord te staan.”

Het is traditie bij de EOC om als onderlinge verzekeraar dicht bij haar leden en verzekerden te staan. Bijzonder is dat veel van de medewerkers nauwe banden hebben met de scheepvaartsector. Zij komen of uit een schippersfamilie of bezitten zelf een boot. De affiniteit met de beursgangers is hierdoor groot, waardoor problemen snel aangepakt en opgelost kunnen worden.

Toplocatie
Over de locatie waar de beurs in Den Helder wordt gehouden,  zegt Ton van Dongen: “Niet alleen in de beurshal, maar ook als je daarbuiten een wandeling maakt of aan een rondleiding deelneemt blijft het maritieme gevoel aanwezig. Daarom vind ik Willemsoord een toplocatie. Je komt overal bekenden tegen en de sfeer is altijd goed. Mij is het bij eerdere edities steeds opgevallen dat de groep vrijwilligers die tijdens het evenement allerlei hand- en spandiensten verrichten zelfs bij slecht weer hun goede humeur behouden”. Naast zakelijk aanwezig te zijn op de beurs heeft Ton van Dongen ook samen met zijn familie het evenement bezocht. “Met name onze zoons hadden een hele leuke dag. Vooral vanwege de koppeling met het Marinemuseum en het Nationaal Redding Museum Dorus Rijkers. Daar maakten we als familie dan ook goed gebruik van. De dag was zo voorbij.”

Naast deze twee musea kan op de jubileumeditie van de beurs ook een bezoek worden gebracht aan de pas verlengde Medemblikkerloods, waarin de scheepstimmerwerf is gevestigd. Hier staan diverse bijzondere schepen droog voor restauratie, waaronder de Westwalbotter RD28 en de strandreddingboot Barend van Spreekens. Verder wordt in deze loods door scholieren aan een minibotter gebouwd. Ook de moeite waard is een bezoek aan de werkplaatsen van de museumhaven, waar oude ambachten worden gedemonstreerd. En op de helling zal ook deze keer weer een mooi nautisch monument te bewonderen zijn. En uiteraard is het het Schipperscafé alle dagen open.

Kennismaking
“Het evenement”, zegt Ton van Dongen tot besluit. “vind ik  niet alleen uiterst interessant voor schippers en bemanningen van traditionele schepen, maar ook heel geschikt om met het hele gezin op bezoek te gaan. Er is zoveel te zien en te beleven op het Willemsoordcomplex. Met name voor jongeren is het een ideale gelegenheid om kennis te maken met de nautische sector. Ik nodig iedereen dan ook uit om het evenement te bezoeken, waarbij natuurlijk onze stand niet mag worden overgeslagen”.

Artikel is d.d. 2 november 2022 verschenen in de Scheepvaartkrant.